top of page

Wie zijn wij?

Hoi lieve lezer,
 
Wij zijn Janis & Odette, twee trotse mama’s van drie kindjes! 
Odette heeft een zoon van 10 jaar: Djayden.
Janis heeft een zoontje van 5 jaar: Benjamin en een dochtertje van 4 jaar: Josefine. 

We zijn nu bijna 5 jaar bij elkaar en vormen samen een zogenaamd regenbooggezin.

Regenbooggezin

Dat betekend dat wij als lesbisch stel, samen met onze kinderen een (samengesteld) gezin vormen. Omdat wij geen hetero gezin zijn maar dus een lesbisch gezin, noemen ze dit tegenwoordig ook wel een regenbooggezin! Hoewel Nederland steeds meer regenbooggezinnen kent, wordt de term nog niet vaak gebruikt.


 

Maar, wie is nu wie?

Je kunt ons aanspreken als "de bruine en de blonde" of "die met de bril en die zonder bril"

Maar het is natuurlijk handiger om te weten wie wie is. Gek genoeg denkt iedereen altijd dat Odette jonger is dan Janis, bijvoorbeeld.

Janis Di Dato
Janis Di Dato

Ik ben dus die met de bril, Janis. 28 jaar en mama van Benjamin en Josefine. Ik heb Italiaans bloed (meer dan Nederlands) maar toch schrijf ik graag in het Nederlands en niet zo'n beetje ook! Ik ben altijd al aan het bloggen en fotograferen geweest, twee van de dingen die ik graag doe. Deze twee 'hobby's' ben ik steeds meer gaan combineren en zodoende ben ik een instagram account begonnen. Als je contact met ons opneemt zul je ook 9 van de 10 keer met mij spreken.
Naast het moederschap heb ik het afgelopen jaar de opleiding beveiliging met succes afgerond en werk ik nu als beveiliger.
Een hele omscholing want vroeger werkte ik als communicatiemedewerker en fotograaf bij de gemeente, later bij een non-profit organisatie als website beheerder en fotograaf.

 

Dingen die ik ontzettend leuk vond om te doen, maar na het krijgen van mijn kinderen heb ik een andere kijk op het leven gekregen en houd ik de fotografie en het schrijven als hobby. Ik was toe aan meer uitdaging!

Thuis ben ik de chef-kok, ons gezin eet letterlijk 'wat de pot schaft'.
Van ons twee ben ik meestal wat losser in de opvoeding maar de kinderen weten duidelijk wanneer de grens bereikt is.


In de toekomst zou ik nog van alles willen doen samen met Odette, maar het eerstvolgende (spaar)doel is natuurlijk een rijbewijs!

 

Lees hier mijn Coming-out story.
 

Odette Hoogvliet
Odette Hoogvliet

De blonde en maar liefst 3 cm kleinere (hoe is het mogelijk!) ben ik! Odette, oftewel 'mama Dette'.
Moeder van Djayden. Ik ben 30
 jaar en kom uit Vlaardingen. Ik hou ervan om samen met de kinderen te tekenen, te dansen of lekker erop uit te gaan!
Ik heb van kinds af- aan altijd al een verzorgende rol gehad en hou van een opgeruimd en schoon huis. Met kinderen is dat nogal een lastige opgave, ik leer steeds meer om dat wat los te laten, maar ik ga niet naar bed zonder het huis te hebben opgeruimd! Ik ben gek op diertjes en heb als kind altijd verzorgpaarden gehad. Later zou ik dat wel weer willen, gelukkig deel ik mijn

paardenliefde met Janis. We hebben veel gemeen, waardoor wij zo goed met elkaar matchen en ons levensverhaal veel gelijkenissen kent, we voelen elkaar daarom ook vrijwel direct aan, we zijn beide gevoelig en soms kan dat ook echt even botsen!

 

Als bonusmoeder heb ik er ineens twee kindjes bijgekregen, van Josefine heb ik de hele zwangerschap mee gemaakt en gek genoeg, heeft zij toch wat dingetjes van mij overgenomen als ik Janis mag geloven. Op dit moment ben ik echt full-time mama van alle 3 de kinderen wanneer Janis aan het werk is.

In de toekomst zou ik graag een kans krijgen in de zorg, omdat ik dat van huis uit veel heb meegekregen en dus altijd graag aan het zorgen ben.

Lees hier mijn Coming-out story

Ons verhaal

Een typische "lesbian lovestory" maar dan net een beetje anders!
Odette werkte als vrijwilligster op een moedergroepje: een groepje speciaal opgericht voor en door jonge moeders. Hier kun je elke maandagochtend bijeenkomen en met een bakje koffie gezellig bijkletsen, ook hebben ze er alle babyuitzet die een moeder nodig is om hierin bij te staan. Toen Janis als alleenstaande, jonge moeder in december 2018 werd uitgenodigd om hier eens een kijkje te komen nemen tijdens de georganiseerde kerstbingo en Odette daar zag zitten, was het liefde op het eerste gezicht!
Dit was wederzijds maar het heeft even geduurd voordat we het van elkaar wisten. Het is gewoon lastiger om zomaar op een vrouw af te stappen als je lesbisch bent. Je kunt er niet van uit gaan dat de ander ook lesbisch is...

Er volgde veel maandagen waarin wij onbewust steeds meer naar elkaar toe trokken, we probeerde elk bij de ander signalen door te geven dat we elkaar wel zagen zitten. Totdat we elkaar op een dag betrapte op het schaterlachen samen, terwijl iedereen ons aan keek alsof we wat misdaan hadden. 

Die middag stuurde Odette gelijk een appje! Al gauw werden dat er meer...
 

5 maart 2019

De volgende dag, de dag van ons afspraakje. We wilden elkaar zien in huiselijke sfeer: zonder toekijkende ogen van de andere moeders. 
Na het langste uur aller tijden gaven we elkaar onze eerste kus en vanaf die dag begon ons avontuur. 
De sterren in de hemel stonden op de juiste plek: de vonk was direct overgeslagen! Na een klein weekje gingen we al samenwonen. Dit had meerdere redenen: Odette moest namelijk gelijk een heel nieuw leven beginnen, ze werd gedwongen om de keuze te maken tussen haar vrijwilligerswerk of onze liefde. Ze moest de gedwongen keuze maken om haar zoontje bij zijn vader te laten wonen (met opbouwende Co-ouderschap) en al haar vrienden en familie lieten haar in de steek. 

 

Een nieuw leven

Ook vrienden en familie van Janis waren het er niet allemaal mee eens.
Lang verhaal kort: we zijn met een schone lei begonnen (inclusief schone Facebook vriendenlijst) en samen overwonnen we storm na storm.

In augustus 2019 kwam er opnieuw een storm, namelijk de extreme vroeggeboorte van Josefine. Met 30 weken zwangerschap raakte ik (Janis) geïnfecteerd door de HIB bacterie (Haemophilus Influenzae type B), mede door veel stress en gewoon dikke vette pech. 

Dat was zonder twijfel een van de heftigste periodes in ons leven.

 

Samen kunnen we alles aan!

En dat hebben wij keer op keer bewezen! We beschermen elkaar, we helpen elkaar, we houden van elkaar en we zijn beide nog nooit zo verliefd geweest als we nu zijn, op elkaar. Klinkt allemaal zoetsappig, maar wij hebben al deze ingrediënten gemist in onze vorige relatie(s) en voelen dit zo sterk dat we al vrij snel wisten dat we samen oud willen worden. 

Inmiddels wonen we al bijna 4 jaar samen en zijn we gelukkig getrouwd!
Onze kindjes zien elkaar als broers en zus(je) en met de vader van Benjamin en Josefine is alles netjes geregeld, zij gaan om het weekend naar hun vader, soms gaan we gerust gezellig met z'n allen op visite. 
Djayden is om het weekend bij ons. 

Doel

Als regenboog gezin vallen wij natuurlijk op in een gemeente waar het niet veel voorkomt. Met het opzetten van ons IG account was het de bedoeling om zichtbaar te zijn voor mede regenbooggezinnen en in contact te komen met lesbische moeders, maar ook om een voorbeeld te stellen hoe het ook kan.
Dat wij als regenbooggezin net zo goed kunnen functioneren als een gewoon gezin! Inmiddels delen we op zowel Mamaplaats als op Instagram ook veel over Josefine haar extreme vroeggeboorte en alles omtrent haar handicap Cerebrale Parese.  
Met de bij komst van deze website willen wij een stapje verder gaan in het normaliseren van regenbooggezinnen en zodoende de wereld een beetje meer kleur geven!

Liefs, Twee trotse mama's!

Janis & Odette
bottom of page